Zalety żelaza sukrosomalnego:

Żelazo sukrosomalne (Sucrosomial® Iron) jest:

  • łagodne dla brzucha,2,3
  • nie barwi zębów oraz nie zabarwia stolca na ciemno,2,3
  • można przyjmować o dowolnej porze dnia, niezależnie od posiłku,2,3
  • nie wymaga ograniczania spożycia nabiału, picia kawy czy herbaty.2,3

Opatentowana technologia budowy cząsteczki

Dzieje się tak, ponieważ pirofosforan żelaza (III) został umieszczony wewnątrz sukrosomu (opatentowana technologia oparta na fosfolipidach i macierzy zbudowanej z estrów sacharozy i kwasów tłuszczowych), przez co po połknięciu przechodzi przez przewód pokarmowy i dociera aż do wątroby w niezmienionej formie. Tam uwolnione żelazo wiąże się z transferyną i w krótkim czasie wykorzystywane jest w szpiku kostnym do produkcji czerwonych krwinek.1,2,3,4

Otoczka sukrosomalna (Sucrosomial®) powoduje, że organizm nie identyfikuje cząsteczki żelaza sukrosomalnego jako żelaza, a jak cząsteczkę pokarmową (np. tłuszcz), przez co wchłania się w jelicie aż 3 alternatywnymi drogami, niezależne od poziomu hepcydyny (czynnika ograniczającego wchłanianie).2,7

Matematyka żelaza sukrosomalnego

Jak wyliczyć porcję żelaza sukrosomalnego (Sucrosomial® Iron)? Z kapsułki zawierającej 30 mg żelaza sukrosomalnego (Sucrosomial Iron), wchłonie się około 30 mg żelaza, ponieważ to żelazo charakteryzuje się znakomitą przyswajalnością wśród preparatów doustnych.2,7

Przyjmując porcję 120 mg standardowego żelaza, wchłonie się maksymalnie 30 mg żelaza. Pozostała niewchłonięta część, przechodząc przez kolejne odcinki jelita, drażni je, powodując nieprzyjemne dolegliwości.6,7

Dieta bez ograniczeń

W przypadku żelaza sukrosomalnego, wyjątkowa jest również dieta, a dokładnie jej brak. Ta inteligenta forma żelaza doustnego nie podlega żadnym brokerom wchłaniania, a więc bez obaw można pozwolić sobie na małą czarną, herbatę czy produkty mleczne. Nie ma także konieczności zakwaszania żołądka witaminą C lub przyjmowania preparatu na czczo.

Suplementy diety z żelazem sukrosomalnym (Sucrosomial® Iron) można spożywać o dowolnej porze dnia, niezależnie od tego, co i kiedy jemy.

Formy żelaza sukrosomalnego:

Od kilku lat na polskim rynku dostępne są suplementy diety marki SiderAL®, zawierające żelazo sukrosomalne (Sucrosomial® Iron). SiderAL® dostępny jest w 4 formach:

  • SiderAL® Gocce w formie kropli o smaku toffi - przeznaczony jest do suplementacji żelaza u dzieci. SiderAL® Gocce kupisz tutaj.

  • SiderAL® Folic w formie saszetek z proszkiem o owocowym smaku. Ten suplement diety przeznaczony jest do suplementacji żelaza u dorosłych, nastolatków, kobiet w ciąży i połogu. SiderAL® Folic kupisz tutaj.

  • SiderAL® w formie kapsułek przeznaczony jest dla osób preferujących tą formę podania. SiderAL® kupisz tutaj.

  • SiderAL® Forte w formie kapsułek przeznaczony jest do suplementacji żelaza u osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na składniki odżywcze zawarte w kapsułce. SiderAL® Forte kupisz tutaj.

Produkty marki SiderAL® dostępne są w aptekach internetowych, wybranych aptekach stacjonarnych oraz w sklepie oficjalnego dystrybutora www.Phamily.pl.


Suplementy diety marki SiderAL® są środkami spożywczymi i nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.


Producent: PharmaNatura S.p.A., Via Compodavela 1, 56-122 Pisa, Włochy.
Dystrybutor/podmiot promujący: Medezin Sp. z o.o., Zbąszyńska 3, 91-342 Łódź.
Materiał reklamowy suplementów diety marki SiderAL®.


Bibliografia:
1. Fabiano A., Brilli E., Fogli S., Beconcini D., Carpi S., Tarantino G., Zambito Y. Sucrosomial® Iron absorption studied by in vitro
and ex-vivo models. Eur. J. Pharm. Sci. 2018, 111, 425–431.
2. Gómez-Ramírez S., Brilli E., Tarantino G., Muñoz M. Sucrosomial® Iron: A New Generation Iron for Improving Oral
Supplementation. Pharmaceuticals (Basel). 2018;11(4):97.
3. Fabiano A., Brilli E., Mattii L., Testai L., Moscato S., Citi V., Tarantino G., Zambito Y. Ex vivo and in vivo study of Sucrosomial®
iron intestinal absorption and bioavailability. Int. J. Mol. Sci. 2018, 19, 2722.
4. Kis L., Szuts A., Otomo N., Szabo-Rvevz Deli M.A. The Potential of sucrose esters to be used as oral absorption enhacers.
Sci. Pharm. 2010, 78, 716.
5. Tarantino G., Brilli E., Giordano G., Torelli A., Equitani F. Innovative oral iron supplement (sucrosomial iron) is able to
downregulate hepcidin release during inflammation: in vitro study. Blood 2015;126:4563.
6. Tarantino G., Brilli E., Zambito Y., Giordano G., Equitani F. Sucrosomial® Iron: A new highly bioavailable oral iron supplement.
Blood 2015;126:4561–4562.
7. Piskin E., Cianciosi D., Gulec S., Tomas M., Capanoglu E. Iron Absorption Factors, Limitations and Improvement Methods.
ACS Omega. 2022;7(24):20441-20456.

Phamily.pl